Jak przechowywać AWOKADO?

Dziś wpis dotyczący przechowywania żywności! Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych to krok to zminimalizowania marnowania żywności. A te kwestie są dla nas bardzo ważne!

Tym razem na tapet bierzemy AWOKADO. Będzie krótko i treściwie.

Odpowiednie obchodzenie się z tym owocem jest trudne ze względu krótki i czasem trudny do wychwycenia czas dojrzałości. Dodatkowo owoc ten nie należy do tanich, więc konieczność wyrzucenia zepsutego awokado jest bardzo nieprzyjemna. A jednocześnie awokado niesie ze sobą tak wiele korzyści dla zdrowia, że szkoda byłoby z niego zrezygnować.

Zacznijmy od awokado w całości:
1. Jeśli mamy czas i jedną sztukę owocu, spokojnie można zostawić go na blacie aby dojrzał, kontrolując ten proces.
2. Jeśli kupiliśmy więcej sztuk na zapas, warto je przechowywać w lodówce, a tylko jedną sztukę trzymać w temperaturze pokojowej aby dojrzała.
3. Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado, można umieścić w szczelnie zamkniętej papierowej torbie. Super sprawdzi się też położenie obok jabłka. Zwiększymy w ten sposób działanie na awokado etylenu – substancji wydzielanej przez rośliny (bardzo silnie przez jabłka), stymulującej dojrzewanie owoców.

A teraz owoc przekrojony. Awokado ma to do siebie, że przekrojone szybko ciemnieje. Zachodzi w nim bowiem, podobnie jak w jabłkach czy ziemniakach, ciemnienie enzymatyczne. Można mu przeciwdziałać m.in. poprzez zakwaszenie środowiska czy odcięcie dostępu do tlenu. Wprawdzie ściemniałe awokado nadal jest smaczne i bezpieczne do zjedzenia, jednak jego walory estetyczne stają się wątpliwe…

Co można zrobić:
1. Pozostaw awokado ze skórką i pestką – w ten sposób zmniejszysz powierzchnię mającą kontakt z tlenem.
2. Miąższ posmaruj sokiem z cytryny lub limonki a następnie owiń szczelnie folią spożywczą. Zadbaj o te aspekty jeszcze mocniej jeśli przechowujesz awokado już pokrojone/rozdrobnione.
3. Tak przygotowane awokado przechowuj w lodówce.
4. Awokado można też zamrozić – wtedy należy je zblendować z dodatkiem soku z cytryny i zamknąć w pojemniku.

Zobacz też jak przechowywać warzywa korzeniowe.

Podobne wpisy