12 pomysłów na zamienniki masła

Choć nie zawsze jest to oczywiste, to przygotowując kanapki mamy do wyboru wiele alternatyw tradycyjnego masła, które sprawdzą się równie dobrze (a może nawet lepiej?). Czasem tylko brakuje szybkiego pomysłu, co można wykorzystać do rozsmarowania na pieczywie – poniższe zestawienie powinno więc Wam w tym pomóc:)

W większości przypadków nie ma potrzeby by wykluczać z diety masło. Jest to produkt zawierający łatwostrawne tłuszcze zwierzęce, zawiera spore ilości witaminy A oraz witaminę E, a z praktycznego punktu widzenia – posiada uniwersalny smak, który sprawdzi się zarówno do posiłków wytrawnych, jak i tych na słodko.
Jednakże masło jest produktem wysokokalorycznym (748 kcal/100 g produktu), więc jeśli chcesz ograniczyć podaż energii, możesz poszukać innego rozwiązania wśród jego zamienników. Spożycie masła warto też wziąć pod lupę jeśli dotyczą Cię zaburzenia lipidowe, czy choroby układu sercowo-naczyniowego – w takich przypadkach warto ograniczyć podaż cholesterolu, a 100 g masła dostarcza 248 mg tego składnika. Zawiera również sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie powinniśmy ograniczać. Również jeśli interesuje Cię przejście na dietę roślinną, poniższe zamienniki powinny okazać się pomocne. A może po prostu szukasz urozmaicenia w codziennym jadłospisie, chcąc zawrzeć w nim pyszne, zdrowe i domowe kanapki? Wśród poniższych propozycji znajdują się produkty zarówno bardziej jak i mniej kaloryczne, pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, nadające się do różnorodnych posiłków.

A więc:

1. Margaryna: choć jest to dość oczywisty zamiennik, miękkie margaryny kubkowe posiadają wiele zalet. W zależności od zawartości tłuszczu ich kaloryczność waha się w zakresie ok. 400 – 720 kcal/100 g. Często wzbogacane są w witaminy A i D, a także zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dodatkowo, jako produkt pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu (chyba że dodano do nich masło). Wątpliwości budziła niegdyś obecność w nich kwasów tłuszczowych typu trans, których spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe. Jednak obecnie ich ilość w margarynach miękkich jest bardzo niska, mniejsza niż w maśle.

2. Awokado / guacamole: dojrzały owoc awokado daje się świetnie rozsmarować na pieczywie i pasuje zarówno do kanapek na słodko, jak i tych wytrawnych. Dodatkowo można z niego przygotować wiele past, jak choćby guacamole, co dodatkowo podkręci smak kanapek i innych dań. Awokado jest źródłem błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, czy witamin z grupy B.

3. Oliwa z oliwek: tu akurat kaloryczność może nie być największym atutem, natomiast jest nim z pewnością smak i duża zawartość witaminy E. W zależności od upodobań, można zamiast oliwy skropić pieczywo innym ulubionym olejem. Warto pamiętać, że to właśnie podawanie olejów roślinnych na zimno jest tym najbardziej polecanym sposobem uzupełniania diety w zdrowe tłuszcze.

4. Serki kanapkowe: tu do wyboru mamy te śmietankowe (ok. 240 kcal/100 g) lub twarogowe, jak np. Bieluch czy President (ok. 90 -130 kcal/100g). Wybierając je warto czytać skład i kupić serek dobrej jakości. Będzie on dobrze pasować do jajka, wędliny czy ryby, ale także do dżemów i innych kanapek na słodko.

5. Masło orzechowe: z orzeszków ziemnych lub innych orzechów (laskowych, migdałów, nerkowców, włoskich) – warto wybierać takie składające się wyłącznie z orzechów lub przygotować wersję domową. Dobrze sprawdzi się przede wszystkim do kanapek na słodko (chyba że lubicie eksperymentować), a także wszelkich naleśników i placuszków.

6. Pasta sezamowa tahini: nie należy co prawda do niskokalorycznych opcji, jednakże swoim smakiem może świetnie urozmaicić posiłek. Może być podawana podobnie jak masło orzechowe.

7. Hummus, pasta z fasoli lub inne pasty warzywne: te można przygotować na mnóstwo sposobów, przez co mogą być bardziej lub mniej kaloryczne. Jednakże będą zawierać sporo wartości odżywczych i świetnie smakować, zarówno samodzielnie, jak i skomponowane np. z wędliną czy serem, np. mozzarella. Pasty przygotowane z roślin strączkowych będą dodatkowo dobrym źródłem roślinnego białka i błonnika. Tu również warto przygotować domowe lub kupować te o dobrym składzie. Zobacz nasze przepisy na pyszne domowe pasty: pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z buraków z serem feta.

8.  Pesto: świetnie sprawdzi się do pomidorów i mozzarelli. Szczególnie warto przygotować wersję domową, bazując na bazylii, pietruszce lub suszonych pomidorach. Kolejnym plusem jest fakt, że sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale też do makaronów czy sałatek. Zobacz nasz przepis na pyszne pesto z pietruszki.

9. Musztarda: alternatywa niskokaloryczna a bardzo smaczna, szczególnie pasuje do kanapek z wędliną, a w wersji wegańskiej – z tofu, zwłaszcza wędzonym.

10. Pieczony czosnek: wbrew pozorom takie upieczone ząbki czosnku dają się łatwo rozsmarować, tworząc niepowtarzalny smak i aromat. A do tego zawierają wiele wartości odżywczych i wspomagają naszą odporność.

11. Chrzan: również tarty chrzan może stanowić smaczne smarowidło dla jego koneserów. Można go podawać podobnie jak musztardę.

12. Puree z banana: wystarczy banana rozgnieść widelcem i bogate w potas smarowidło gotowe. Choć nie jest to opcja zbyt uniwersalna, to sprawdzi się choćby w połączeniu z twarogiem. Można też przygotować z jego udziałem domowy krem czekoladowy.

Podobne wpisy