Dietetycy w zespole

mgr inż. Wioleta Sojka

Jestem absolwentką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Ukończyłam studia inżynierskie i magisterskie na kierunku Dietetyka, kolejno pisząc prace dyplomowe na temat żywienia kobiet ciężarnych ze stwierdzoną cukrzycą ciążową oraz osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania o podłożu psychicznym, w szczególności anoreksją. Oprócz studiów, staram się stale pogłębiać swoją wiedzę żywieniową oraz doskonalić umiejętności na różnorodnych szkoleniach, warsztatach i konferencjach dietetycznych. Rozwój oraz zaangażowanie w to, co robię są dla mnie bardzo ważne!
Stawiam na indywidualne podejście do każdej osoby, tak by skomponowany dla niej plan żywieniowy, wraz z dużą dawką wsparcia i edukacji żywieniowej, był solidną motywacją do zmian. Jadłospisy przygotowuję zarówno dla osób zdrowych, chcących pozbyć się nadmiernych kilogramów, jak i dla osób dotkniętych chorobami towarzyszącymi. Zwracam uwagę nie tylko na zdrową dietę, ale również zdrowe do niej podejście. Dzięki temu łatwiej uzyskać trwałe zmiany oraz radość ze zdrowych nawyków żywieniowych. W pracy z ludźmi chcę, by dieta zamiast wyrzeczeniem była przyjemnym sposobem na zdrowie, lepsze samopoczucie i wymarzoną sylwetkę.
Chętnie gotuję i próbuję nowych smaków. Lubię jeść smacznie i zdrowo, nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni. Rozumiem, że najlepsza dieta to taka, którą można stosować stale, więc posiłki muszą być też szybkie do przygotowania. To dieta powinna być ona idealnie dopasowana do preferencji, stanu zdrowia i stylu życia. Więc dla każdego będzie ona znaczyła coś innego – i tego się trzymam, komponując plany żywieniowe.
Prywatnie oprócz dietetyki, ciągnie mnie do natury i sztuki. Uwielbiam kontakt ze zwierzętami, a konie to mój „konik”. Spełniam się artystycznie, lubię aktywność fizyczną, podróże, taniec oraz ogórki kiszone