Pasta z ciecierzycy i awokado

Dobrej jakości gotowe pasty warzywne mogą od czasu do czasu stanowić wartościowy element codziennego jadłospisu, szczególnie u osób zabieganych, ALE…
Domowe pasty warzywne też mogą być bardzo szybkie do zrobienia! A do tego możemy kontrolować w nich ilość soli (a ten aspekt często mocno kuleje w gotowych pastach), przygotowujemy je na świeżo więc zachowują więcej witamin, są tańsze oraz – przynajmniej w moim odczuciu – o wiele smaczniejsze. Po takich domowych pastach już bardzo ciężko wrócić do gotowych!

I dziś właśnie podrzucamy pomysł na szybką pastę warzywną – z ciecierzycy i awokado ⬇️
Składniki:
– 120 g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej,
– pół miękkiego awokado,
– 1 ząbek czosnku,
– sok z cytryny,
– sól, pieprz, chili,
– opcjonalnie – łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych.
Wykonanie:
Bardzo proste, wystarczy zblendować składniki z odrobiną wody.

Podobne wpisy