Szpinakowe gryczotto z kurkami
Bardzo prosty i szybki przepis na danie bezmięsne i bez dodatku nabiału zwierzęcego. Smakuje rewelacyjnie!:-)
Składniki na około 6 porcji:
– 300 g kaszy gryczanej białej
– 600 g bulionu warzywnego
– 30 g sera np. parmezanu
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła klarowanego
– 150 g liści młodego szpinaku
– 200 g kurek świeżych (można użyć ewentualnie mrożonych lub suszonych)
– 100 g mleka kokosowego
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Sposób wykonania:
Na maśle poddusić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion warzywny. Dodać kaszę i gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać szpinak (1/2 ilości), kurki, mleko kokosowe, przyprawy (sól, pieprz). Gotować około 8-10 minut. Dodać pozostała ilość szpinaku i pokruszony ser. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pietruszką. Zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!