Szpinakowe gryczotto z kurkami

Bardzo prosty i szybki przepis na danie bezmięsne i bez dodatku nabiału zwierzęcego. Smakuje rewelacyjnie!:-)

Składniki na około 6 porcji:

 300 g kaszy gryczanej białej

– 600 g bulionu warzywnego

– 30 g sera np. parmezanu

– średnia cebula

– 2 ząbki czosnku

– łyżka masła klarowanego

– 150 g liści młodego szpinaku

– 200 g kurek świeżych (można użyć ewentualnie mrożonych lub suszonych)

– 100 g mleka kokosowego

– natka pietruszki

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Na maśle poddusić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion warzywny. Dodać kaszę i gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać szpinak (1/2 ilości), kurki, mleko kokosowe, przyprawy (sól, pieprz). Gotować około 8-10 minut. Dodać pozostała ilość szpinaku i pokruszony ser. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pietruszką. Zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Podobne wpisy