Czekoladowy pudding z tapioki
Tapioka to skrobia pozyskana z manioku, sprzedawana jest w postaci mąki lub grysiku. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy, lekkostrawy i hipoalergiczny. Można go wykorzystać do deserów i dań wytrawnych np. zagęszczania potraw.
Składniki:
-tapioka 20g
–mleko kokosowe 50g
-mleko krowie lub ryżowe
-czekolada gorzka 10g
-truskawki lub maliny
-banan – 1/2 sztuki
-świeże listki mięty
Sposób przygotowania:
Tapiokę wymieszać z mlekiem kokosowym i mlekiem krowim/ryżowym. Jeśli nie wykorzystamy całego mleka można je zamrozić. Należy przelać go do foremek na kostki lodu. Gdy mleko stężeje kostki przełożyć do woreczka do mrożenia.
Tapiokę z mlekiem odstawić na godzinę. Po tym czasie gotować aż ziarenka tapioki zrobią się przeźroczyste (około 10-15 minut). Do ciepłej masy dodać czekoladę i wymieszać. Budyń przełożyć do szklanki i wystudzić, schłodzić w lodówce.Truskawki i banana zmiksować, musem polać budyń. Na wierzch położyć listki mięty.