Sycąca zupa pomidorowa

Sycąca zupa pomidorowa gości u nas na obiad dość często kiedy nie po drodze nam z zakupami, a i czasu jakoś tak nie za wiele 😉
Dodaję do niej dodatkowo soczewicę i sporo makaronu, by długo odczuwać sytość po takiej zupie. Może i Was zainspiruję i będziecie mieć gotowy pomysł na właśnie takie sytuacje 😊

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • oliwa – 2 łyżki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • pomidory z puszki / passata – 800 g,
  • soczewica czerwona, nasiona – 80 g,
  • domowy bulion warzywny / koncentrat bulionu warzywny Winiary,
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka i wędzona, zioła, w razie potrzeby sól.
Do podania:
  • makaron pełnoziarnisty – 40-50 g/porcję lub według preferencji,
  • posiekana natka pietruszki.
WYKONANIE:
W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodać pomidory i soczewicę i całość zalać bulionem. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować około 15 minut. W tym czasie makaron ugotować al dente. Zupę zblendować, doprawić do smaku (w razie potrzeby dodać więcej wody, by nie była zbyt gęsta) i podawać z makaronem i posiekaną natką.

Podobne wpisy