Proteinowe bułki twarogowe

Przepis, który fantastycznie się sprawdzi do zabrania na wynos, czyli to bułki proteinowe z twarogiem. Pomysł na nie podrzuciła nam niedawno jedna z naszych Pacjentek. Bułki wypróbowane w nieco zmodyfikowanej wersji, więc czas się podzielić przepisem:)

PROTEINOWE BUŁKI Z TWAROGIEM – SKŁADNIKI (4-5 sztuk):
– 300 g twarogu półtłustego,
– 1 jajko,
– 80 g płatków owsianych,
– 60 g otrębów owsianych,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/3 łyżeczki soli,
– siemię lniane lub sezam do posypania.

Opcjonalnie, w zależności od planowanych dodatków i naszych preferencji, można dodać ulubione zioła, suszoną żurawinę, kakao, orzechy, słonecznik, czarnuszkę lub słodzik.

WYKONANIE:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Twaróg zmiksować z jajkiem.
3. Dodać płatki, otręby, proszek i sól i razem wymieszać.
4. Zwilżonymi dłońmi formować bułeczki (4-5 sztuk) i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Posypać siemieniem lub sezamem.
5. Piec 22-25 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

Propozycja podania: hummus i warzywa / pasta z awokado / masło orzechowe i banan / dżem.

Przybliżone wartości odżywcze:
– kiedy robimy 5 bułek – 1 sztuka (ok. 100g): 185 kcal, 17 g białka, 6 g tłuszczu, 22 g węglowodanów (w tym 3 g błonnika);
– kiedy robimy 4 bułki – 1 sztuka (ok.125 g): 230 kcal, 21 g białka, 7,5 g tłuszczu, 27 g węglowodanów (w tym 4 g błonnika;

A jeśli szukasz przekąsek, które zgarniesz w praktycznie każdym sklepie, to koniecznie zajrzyj TUTAJ.

Podobne wpisy