Tarta z ricottą i szpinakiem na spodzie z ciasta francuskiego

Dzień dobry! Dziś u mnie tarta na szybko, bo z użyciem ciasta francuskiego. Skusicie się?

TARTA Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM NA SPODZIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:
– ok. 250 g ciasta francuskiego (np. mrożone Frosta ma prosty skład, albo Chef Select Light z Lidla),
– 1 łyżka oliwy,
– 2 ząbki czosnku,
– 250 g świeżego szpinaku,
– 2 opakowania ricotty (500 g, ja wybieram tę, która ma ok. 100 kcal/100 g),
– 3 jajka,
– skórka otarta 1 połowy cytryny,
– 1 średni pomidor.

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spód i boki formy do tarty natłuścić olejem i wyłożyć ciastem francuskim. Piec ok. 15 minut z obciążeniem na spodzie (np. inna forma, albo papier z wysypaną suchą fasolą), a następnie jeszcze 5 minut bez niego. (jeśli nie mamy można też zrezygnować z dociążania spodu, a to co urośnie delikatnie przygnieść po lekkim przestudzeniu).
2. Rozgrzać patelnię z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać posiekany szpinak, sól i pieprz i dusić aż szpinak straci objętość, a cały płyn odparuje.
3. Ricottę połączyć z jajkami, skórką z cytryny (sparzonej wrzątkiem), solą i pieprzem. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać.
4. Na podpieczony spód wyłożyć serek ze szpinakiem i na wierzch poukładać plastry pomidora. Brzegi tarty przykryć folią aluminiową, aby się nie przypiekły.
5. Piec całość ok. 35 minut w 180 stopniach (aż masa się zetnie).

Przybliżone wartości odżywcze w 1 porcji (1/4 z całości, ok. 330 g): 500 kcal, 20 g białka, 32 g tłuszczu, 29 g węglowodanów.

Podoba Ci się przepis? Zerknij też na te propozycje:

Pełnoziarnista tarta budyniowa z jabłkami
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta morelowa
Makaron cukiniowo-marchewkowy z ricottą i pietruszką

Podobne wpisy