Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
CZY POŁĄCZENIE POMIDORA Z OGÓRKIEM JEST SZKODLIWE? Czyli opowiadamy o popularnych mitach dietetycznych!
Mówi się czasem, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, ponieważ nawzajem znoszą swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Nieraz wręcz uznaje się to połączenie za szkodliwe!
Przekonanie takie wzięło się stąd, że ogórek zawiera enzym askorbinazę, która częściowo rozkłada witaminę C zawartą w pomidorze (i innych produktach) – ma to miejsce kiedy są one pokrojone i wymieszane. Jednak nie jest to szkodliwe dla zdrowia i tak naprawdę ma to znaczenie raczej pomijalne ze względu na pewne kwestie:
1. Po pierwsze ciężko uznać pomidora za dobre źródło witaminy C – owszem zawiera ją, ale o wiele mniej niż choćby natka pietruszki, papryka czy porzeczka.
2. Po drugie witamina C jest i tak najbardziej nietrwałą witaminą, a jej straty podczas przechowywania i przygotowania potraw wynoszą ok. 50%. Dużo większe jej straty spowoduje samo pokrojenie warzyw niż wpływ askorbinazy z ogórka.
Więc choć faktycznie ogórek ma wpływ na zawartość witaminy C w sałatce to należy to raczej potraktować jako ciekawostkę i totalnie się tym nie przejmować! Dużo ważniejsze jest spożycie odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia.
A jeśli ktoś chciałby zminimalizować ten efekt, to można sałatkę skropić sokiem z cytryny lub schłodzić (sok z cytryny i niska temperatura będą hamować askorbinazę).
Zobacz też inne omawiane przez nas mity żywieniowe: