Tortilla z awokado, mozzarellą i pomidorem
Tym razem mamy dla Was przyjemną propozycję na śniadanie lub kolację!
SKŁADNIKI:
- 1 placek tortilli (najlepiej pełnoziarnistej),
- 1/4 awokado (ok. 35 g),
- 3 plastry pomidora (60 g),
- 3-4 plastry mozzarelli (50 g),
- pół garści rukoli.
Dodatkowo warzywa do podania (u mnie porcja rukoli z oliwą cytrynową) i opcjonalnie 1-2 plastry wędliny.
WYKONANIE:
1. Placek tortilli rozciąć od środka do brzegu (promień koła).
2. Na pierwszą ćwiartkę nałożyć rozgniecione awokado, na kolejną plastry pomidora, na kolejną mozzarellą (i opcjonalnie szynkę), a na ostatnią rukolę. Posypać solą, pieprzem i oregano.
3. Złożyć tortillę, rozpoczynając od ćwiartki z awokado i dalej składając dookoła.
4. Podpiec tortillę przez chwilę z obu stron na suchej patelni.
Wartości odżywcze (bez dodatków): 390 kcal, 20 g białka, 19 g tłuszczu, 35 g węglowodanów.