Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami

Czas na danie bez mięsa – mega szybkie do zrobienia, nadaje się do zabrania do pracy i jest oczywiście pyyyszne!
Jak widać, warto od razu przygotować w większej ilości!
MAKARON Z CIECIERZYCĄ, CUKINIĄ I POMIDORKAMI
SKŁADNIKI (1 porcja):
makaron, np. spaghetti, tagliatelle (warto wybrać pełnoziarnisty) – 80 g,
 oliwa z oliwek / olej rzepakowy – 1 łyżka,
ciecierzyca konserwowa / gotowana – 100 g (5 łyżek),
czosnek – 2 ząbki,
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra,
cukinia – 100 g (1/3 średniej sztuki),
pomidorki koktajlowe – 150 g (1,5 garści),
natka pietruszki – 1 łyżeczka.
WYKONANIE:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać odsączoną i wypłukaną z zalewy ciecierzycę i posiekany czosnek. Dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną cukinię, wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Dodać pomidorki przekrojone na połówki, a kiedy nieco zmiękną dodać makaron. Całość wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Smacznego!

Podobne wpisy