Zielony omlet na wynos
Choć kanapki to totalny pewniak do zabrania na wynos, to niejednokrotnie słyszymy, że wolicie ciekawsze propozycje do zabrania do pracy czy szkoły. A co powiecie na taki omlet do lunchboxa? Wiadomo, nie jest tak prosty do zrobienia jak kanapki, ale jego przygotowanie też jest proste i wcale nie zajmie dużo czasu.
ZIELONY OMLET SZPINAKOWY Z SERKIEM I POMIDORKAMI:
Składniki:
- 2 jajka,
- 1-2 garści szpinaku (świeżego lub mrożonego) – 25-50 g,
- 3 łyżki mąki owsianej/orkiszowej pełnoziarnistej (30 g),
- pół łyżeczki oliwy.
Do podania:
- 2 łyżki serka śmietankowego (40 g),
- 2 plastry wędliny drobiowej (u mnie zamiast tego camembert),
- garść pomidorków koktajlowych.
Wykonanie:
1. Jajka zblendować ze szpinakiem (mrożony najpierw rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru płynu).
2. Dodać mąkę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać.
3. Masę wylać na patelnię z oliwą. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron.
4. Gotowy omlet przełożyć na deskę i pokroić na ćwiartki. 2 kawałki posmarować serkiem i ułożyć wędlinę, przykryć pozostałymi 2 ćwiartkami, tworząc „kanapki”.
5. Podawać z pomidorkami, na ciepło lub na zimno.
Całość to ok. 470 kcal, 30 g białka, 26 g tłuszczu, 30 g węglowodanów.