Czas podrzucić coś dobrego na weekend! Skusicie się?

TARTA Z KREMEM MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – w wersji pełnoziarnistej i bez cukru 🍓🍓🍓

SKŁADNIKI:
Spód:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 200 g),
– 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu,
– szczypta soli,
– 1 jajko,
– 120 g zimnego masła.
Krem:
– 1 skyr naturalny (150 g),
– 200 g serka mascarpone,
– 30 g erytrytolu/ksylitolu,
– ekstrakt waniliowy.
Dekoracja – truskawki (ok. 300 g).

WYKONANIE:
1. Wymieszać suche składniki na spód tarty. Dodać jajko i kawałki masła. Zagnieść. Zawinąć w folię i umieścić na 30 minut w zamrażarce.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z zamrażarki i wyłożyć nim formę na tartę (można też użyć małych foremek – na tartaletki). Ponakłuwać widelcem.
3. Umieścić w piekarniku i piec 30 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
4. Ciasto wystudzić.
5. Jogurt zmiksować z mascarpone, słodzikiem i wanilią. Krem wyłożyć na upieczony wystudzony spód.
6. Udekorować truskawkami, lub innymi owocami.