Zielona szakszuka

Dziś pyszny przepis na śniadanie – zielona szakszuka, czyli jajka sadzone w warzywach. Przygotowanie tego śniadania zajmie Wam jakieś 15 minut, a dostarczycie sobie z nim mnóstwo witamin i składników mineralnych:)

Czego potrzebujemy do przygotowania:
– 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,
– pół małej cebuli,
– 100 g cukinii,
– 80 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej,
– 4 garści szpinaku,
– sól, pieprz, czosnek granulowany,
– garść natki pietruszki,
– 2 jajka,
– do podania: 1 kromka pieczywa np. graham,
– dodatek do śniadania – grejpfrut.

Rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć cebulkę, kolejno wrzucać kawałki cukinii, mrożoną fasolkę i posiekany szpinak. Doprawić i chwilę przesmażyć. Dodać posiekaną natkę. W warzywach zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu aż białka będą ścięte a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem udekorować jeszcze natką. Podawać z pieczywem, a grejpfrut zjeść jako dodatek do śniadania.

Przybliżone wartości odżywcze:
470 kcal, 26 g białka, 19 g tłuszczu, 54 g węglowodanów (w tym 13 g błonnika).

Jeśli podobają Ci się takie śniadania, to przypominamy, że dostępny jest już nasz e-book ŚNIADANIA NA CIEPŁO – w nim znajdziesz sporo równie smacznych i odżywczych propozycji!

Podobne wpisy