Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i parmezanem

Jeśli potrzebujecie inspiracji na zdrowy obiad na dziś, to proszę bardzo! Podrzucamy pomysł na pyszny wegetariański makaron, co Wy na to?Dodamy jeszcze tylko, że ten makaron super smakuje także na drugi dzień, więc polecamy zrobić sobie od razu na jutro:)

MAKARON ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I PARMEZANEM

SKŁADNIKI (2 porcje):
– 140 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego,
– 1 łyżka oliwy,
– 2 ząbki czosnku,
– 250 g pieczarek,
– 200 g szpinaku,
– 70 g śmietany 18 lub 12% tłuszczu (lub jogurtu greckiego),
– pół kostki wędzonego tofu (90 g),
– 30 g tartego parmezanu,
– opcjonalnie – skórka otarta z cytryny.

WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Rozgrzać patelnię z oliwą i czosnkiem. Dodać pokrojone w duże kawałki pieczarki i poddusić z solą i pieprzem.
3. Szpinak posiekać i wrzucić na patelnię. Kiedy straci objętość, dodać tofu pokrojone w drobną kostkę.
4. Patelnię zdjąć z ognia, dodać śmietanę, makaron, pół porcji parmezanu i doprawić oregano i opcjonalnie skórką startą z cytryny. W razie potrzeby dodać jeszcze sól i pieprz.
5. Danie przed podaniem posypać parmezanem.

Przybliżone wartości odżywcze (w 1 porcji): 550 kcal, 29 g białka, 22 g tłuszczu, 62 g węglowodanów (w tym 5 g błonnika).

Podobne wpisy