Kaszotto z pieczarkami, brokułem i mozzarellą
Kolejna propozycja obiadowa – wersja z kaszą, brokułem i mozzarellą – wydaje się niepozorna, ale jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia.
KASZOTTO Z PIECZARKAMI I BROKUŁEM
Składniki (1 porcja):
– 50 g kaszy bulgur,
– domowy bulion warzywny lub woda z dodatkiem koncentratu bulionu warzywnego Winiary,
– 1 łyżka oliwy,
– pół cebuli,
– 100 g pieczarek,
– 150-200 g brokułów (świeżych lub mrożonych),
– 1-2 łyżki startego parmezanu,
– pół kulki mozzarelli (light lub zwykłej).
Wykonanie:
Kaszę ugotować w domowym bulionie lub wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać pieczarki oraz szczyptę soli i pieprzu i poddusić. Brokuła podzielić na różyczki i dodać na patelnię. Całość dusić do miękkości brokuła (w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody, aby warzywa się nie przypaliły). Na koniec na patelnię wsypać kaszę, dodać parmezan i całość wymieszać. Podawać z pokrojoną w kostkę mozzarellą.