Dzień dobry! Dziś przychodzimy do Was z deserem – budyniem z tapioki. Taka forma jej podania jest chyba najpopularniejsza, niemniej nadal zrobi dobre wrażenie zarówno na domownikach, jak i gościach 😉 Próbowaliście? Macie jakieś swoje ulubione wersje?

Tapiokę można dostać w większych marketach lub kupić przez Internet. Jest to nic innego jak kuleczki skrobiowe otrzymywane z bulw manioku – rośliny rosnącej w Ameryce Południowej. U nas więc nie jest zbyt popularna, a jeśli już z niej korzystamy to raczej sporadycznie, dla urozmaicenia. Tapioki powinny jednak unikać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny ❌

Jak przygotować pudding? Porcję tapioki wystarczy zalać mlekiem kokosowym (napojem, nie tłustym mleczkiem), dodać łyżeczkę słodzika (np. erytrytol) i gotować około 20 minut – aż kuleczki staną się szkliste, jakby przezroczyste. Podawać z ulubionymi dodatkami – na zdjęciu nasiona chia, wiórki kokosowe, banan i migdały.