Mrożenie owoców sezonowych
Mrożenie owoców sezonowych to bardzo dobry sposób na utrwalanie ich na cały rok, w ten sposób nawet w środku zimny wypijemy pyszny koktajl z truskawek czy malin. Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów przechowywania żywności. W niskiej temperaturze składniki odżywcze: witaminy, składniki mineralne, białka i tłuszcze tracone są w minimalnym stopniu. Proces mrożenia nie narusza struktury białek przechowywanych produktów i hamuje proces namnażania się drobnoustrojów. Jednak żeby zachować jak największą wartość odżywczą oraz odpowiedni smak i konsystencję owoców musimy zrobić to w odpowiedni sposób.
Zasady prawidłowego mrożenia omówię na przykładzie truskawek, jest to bardzo delikatny owoc więc podczas mrożenia należy pamiętać o paru rzeczach.
Truskawki należy umyć w zimnej wodzie (dość szybko żeby owoce nie wchłonęły zbyt dużej ilości wody), następnie obrać ze szypułek. Na tackach wyłożonych ręcznikiem papierowym należy rozłożyć truskawki. Jest to bardzo ważny etap, ponieważ jeśli nie wysuszymy dokładnie truskawek stracą one całą swoją wilgoć! Następnie usuwamy ręcznik papierowy i truskawki ponownie układamy na tackach osobno, aby się nie posklejały. Wkładamy do zamrażarki do komory w której panuje najniższa temperatura. Nowoczesne zamrażarki mają specjalne szuflady do szybkiego mrożenia – warto z nich skorzystać.
Po 2 godzinach truskawki przekładamy do specjalnych woreczków lub pojemników do mrożenia żywności. Jest to bardzo ważne, ponieważ odpowiedni pojemnik czy woreczek nie przepuści obcych zapachów z zamrażarki i dzięki niemu jakość zamrożonych produktów będzie większa. Niektóre woreczki mają specjalne miejsce gdzie można odpisać jego zawartość. Zawsze opisuj jaki to produkt i kiedy był zamrożony! Zamrożone truskawki mogą „leżeć”
w zamrażalniku do 12 miesięcy. Pamiętajcie również o zasadzie FIFO (First In, First Out) co dokładnie oznacza pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Ta zasada pozwala zachować świeżość wszystkich produktów, pamiętajcie o niej również podczas sięgania do lodówki po szynkę, warzywa czy ser.
Żeby produkty zamrożone były nadal smaczne i nie dostały tzw. oparzeliny mrozowej (inaczej nazywanej ususzką, jest to szczególny sposób odwodnienia, który wpływa na jakość produktów zamrażanych) należy pamiętać o paru zasadach:
-jeśli macie zamrażalkę komorową uważajcie na przechowanie produktów blisko ścian ( szczególnie delikatne produkty, włożone jedynie do woreczka mogą się uszkodzić),
-temperatura przechowywania powinna być stała (nie wolno otwierać zamrażalnika na bardzo długo),
-im szybszy proces mrożenia, tym lepiej,
-do zamrażalki nie wolno wkładać produktów ciepłych ani gorących,
-temperatura nie powinna być większa niż – 18°C.
O mrożeniu warzyw i o tym czym jest blanszowanie i dlaczego warto go zastosować napiszę następnym razem:-)
Na koniec przepis na szybki mrożony koktajl na ochłodę.
Składniki:
-lód
-truskawki
-mięta
-arbuz (pestki należy oddzielić)
-cytryna
-łyżeczka miodu
Wszystkie składniki miksujemy i gotowy orzeźwiający koktajl na gorące dni:-)