Razowe pierogi ruskie

Dziś zachęcam do przetestowania przepisu na zdrowe, razowe pierogi ruskie.
SKŁADNIKI – CIASTO:

    • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1,5 szklanki ciepłej wody
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól

FARSZ:

    • 150 g twarogu półtłustego
    • 150 g ziemniaków
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżeczka masła klarowanego
    • sól, pieprz

OMASTA:

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • posiekany szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić.
Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do nadzienia, wymieszać.

CIASTO: Z mąki, oliwy, szczypty soli i wody dodawanej powoli zagnieść ciasto, które powinno mieć miękką gumową konsystencję. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka i układać na nich farsz. Dokładnie zagnieść i ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju (zagotować wodę, wrzucić pierogi, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1,5-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać polane oliwą i posypane posiekanym szczypiorkiem.

Podobne wpisy