Razowe pierogi ruskie
Dziś zachęcam do przetestowania przepisu na zdrowe, razowe pierogi ruskie.
SKŁADNIKI – CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
FARSZ:
- 150 g twarogu półtłustego
- 150 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
OMASTA:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- posiekany szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić.
Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do nadzienia, wymieszać.
CIASTO: Z mąki, oliwy, szczypty soli i wody dodawanej powoli zagnieść ciasto, które powinno mieć miękką gumową konsystencję. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka i układać na nich farsz. Dokładnie zagnieść i ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju (zagotować wodę, wrzucić pierogi, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1,5-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać polane oliwą i posypane posiekanym szczypiorkiem.