Dziś dla odmiany mam dla Was przepis na placuszki śniadaniowe na słono
Składniki na 2 porcje:
200 gramów cukinii (1 średnia sztuka)
100 gramów ser twarogowego półtłustego
4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
łyżka parmezanu
koperek (opcjonalnie)
ząbek czosnku
dla „starszych” sól i pieprz do smaku ( w porcji dla 9 miesięcznego Ignasia bez przypraw).
Sos tzatzyki:
jogurt naturalny
ogórek zielony
czosnek
sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na chwilę. W tym czasie pozostałe składniki zmiksować. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Sos:
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z jogurtem.
Smacznego!