Bowl w stylu Wielkanocnym

BOWL W STYLU WIELKANOCNYM, czyli miseczka pełna warzyw i świątecznych smaków – szybka do zrobienia i super się sprawdzi jako odżywczy lunch do pracy.

Co będzie potrzebne:

– DOWOLNA SAŁATA – u mnie rukola – do wyłożenia na dno talerzyka / miseczki / pojemnika,
– KASZA KUSKUS lub inna ulubiona, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu i ułożona na sałacie,
– BROKUŁ – sparzony wrzątkiem, następnie przelany zimną wodą i pokrojony w cienkie plastry (jeśli cierpisz na choroby tarczycy, lepszy dla Ciebie będzie brokuł ugotowany bez przykrycia),
– POMIDOR lub pomidorki koktajlowe,
– OGÓREK KISZONY, pokrojony w słupki lub plasterki,
– RZODKIEWKI – pokrojone w cienkie plastry,
– KUKURYDZA, odsączona i wypłukana z zalewy,
– CEBULA – czerwona lub zwykła, do posypania,
– JAJKO, ugotowane na twardo, przekrojone na połówki – ułożone na warzywach,
– SÓL i PIEPRZ,
– SOS JOGURTOWO-CHRZANOWY: jogurt naturalny + chrzan tarty + odrobina oliwy + posiekane zioła (koper, szczypiorek) + sól i pieprz. U mnie bez chrzanu, ponieważ zwyczajnie go nie lubię, ale dla koneserów taki sos super się sprawdzi.

Oczywiście możecie użyć innych warzyw, które akurat macie pod ręką. Po prostu poukładajcie je dookoła, a tuż przed zjedzeniem dodajcie sos.

Jeśli chcecie, żeby było jeszcze bardziej świątecznie, to całość można jeszcze udekorować rzeżuchą.

Podobne wpisy