Prosty, lekki, pyszny, owocowy a do tego niskokaloryczny (ok. 120 kcal w 100 g) ?

SKŁADNIKI (tortownica 24-26 cm):
Spód:
✅ daktyle suszone bez pestek – 200 g,
✅ płatki owsiane błyskawiczne – 150 g,
✅ olej rzepakowy lub masło – 20 g,
✅ kakao – 2 łyżeczki (10 g).
Masa sernikowa:
✅ żelatyna – ok. 20 g,
✅ twaróg sernikowy półtłusty (np. President) lub zmielony ser twarogowy półtłusty – 750 g,
✅ skyr naturalny – 1 duży kubek (330 g),
✅ opcjonalnie – ekstrakt waniliowy,
✅ erytrytol/ksylitol – 2 pełne łyżki,
Warstwa owocowa:
✅ galaretka owocowa (zwykła lub bez cukru) – 1 opakowanie,
✅ maliny (świeże lub mrożone) / inne owoce – ok. 300 g.

WYKONANIE:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Żelatynę rozpuścić w 150 ml gorącej wody, odstawić. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, również odstawić.
2. SPÓD: Odlać wodę z daktyli. Do daktyli dorzucić olej i kakao, dolać 60 ml wody. Zblendować. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Tortownicę natłuścić olejem i wyłożyć spód (i opcjonalnie część boków) powstałą masą.
3. MASA SERNIKOWA: Twaróg (zmielony/sernikowy) zmiksować z jogurtem, wanilią, słodzikiem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na spód i równo rozprowadzić. Odstawić do lodówki na około pół godziny.
4. OWOCE: Ciasto wyjąć z lodówki i ułożyć owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Zalać ostudzoną galaretką. Umieścić w lodówce na około 2 godziny (albo na noc) aż całość stężeje.

???????????

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 z całości): ok. 250 kcal (w tym: ok. 19 g białka, 5,5 g tłuszczu i ok. 35 g węglowodanów).