Placuszki ze skyrem
Dzień dobry! Ostatnimi czasy chętniej sięgam po słodkie śniadania – a wraz z nimi porządną porcję sezonowych owoców. A te placuszki są zdecydowanie warte wypróbowania! Pełnowartościowe, pyszne i sycące. Spróbujcie sobie!
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 opakowanie skyru naturalnego,
- 35 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) lub orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki erytrytolu (10 g),
- szczypta proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy / wanilia mielona,
- 1 łyżeczka oliwy / oleju kokosowego (5g),
- 150 g dowolnych owoców sezonowych do podania.
Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Żółtka połączyć z jogurtem, mąką, słodzikiem, proszkiem i wanilią.
3. Białka ubić z odrobiną soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
4. Rozgrzać patelnię z tłuszczem.
5. Nakładać masę formując placuszki. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
6. Podawać z owocami.
Przybliżone wartości odżywcze (wraz z owocami): 440 kcal, 31 g białka, 13 g tłuszczu, 53 g węglowodanów.