Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą
Dziś lekka i sezonowa zupa z młodej kapusty z soczewicy:
Składniki (4 porcje):
– 2-3 łyżki oliwy,
– 1 duża cebula,
– 2 marchewki,
– 8 małych ziemniaczków,
– domowy bulion warzywny,
– 80-100 g czerwonej soczewicy,
– 400 g młodej kapusty,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, sok z cytryny.
Wykonanie:
1. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone na małe kawałki marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażyć i zalać bulionem lub wodą. Dodać przyprawy i gotować około 10 minut.
2. Po tym czasie dorzucić soczewicę i poszatkowaną kapustę. Gotować około 10-15 minut.
3. Na koniec dodać koncentrat, sok z cytryny do smaku i w razie potrzeby sól i pieprz.
4. Posypać zieleniną. Można podawać z kromką pełnoziarnistego pieczywa, a w wersji mięsnej – podsmażonym filetem z kurczaka lub kiełbaską dobrej jakości.
Te przepisy na zupy też mogą Ci się spodobać:
Sycąca zupa pomidorowa
Zupa krem z kalarepy