Jak przechowywać PIECZYWO?
Tym razem kontynuujemy kwestie przechowywania żywności i bierzemy na tapet pieczywo!
Poprzednie wpisy o przechowywaniu znajdziesz tutaj:
Jak przechowywać warzywa korzeniowe?
Jak przechowywać awokado?
A więc jak przechować pieczywo, by uchronić je przed zbyt szybkim wysuszeniem lub spleśnieniem?
- Po pierwsze wybór odpowiedniego pieczywa – wybierz pieczywo z dobrym, prostym składem. Dodatkowo chleb na zakwasie będzie nieco trwalszy od tego na drożdżach.
- Nie przechowuj pieczywa w foliowym woreczku – panująca tam wilgotność sprzyja rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla nas pleśni!
- Chleb możesz przechowywać w drewnianym lub bambusowym chlebaku, pod warunkiem zadbania o jego czystość.
- Do przechowywania pieczywa dobrze sprawdzi się też lniany woreczek lub pergamin – dzięki cyrkulacji powietrza uchronią one pieczywo przed spleśnieniem. Podobnie zadziała papierowe opakowanie lub materiałowa ściereczka. Wprawdzie w tego typu opakowaniach pieczywo szybciej schnie, ale żeby zminimalizować ten efekt, możesz jeszcze dodatkowo tak zapakowany chleb umieścić w chlebaku.
- Chleb świetnie się też nadaje do mrożenia. Jest to też mega praktyczne rozwiązanie, aby zawsze mieć pod ręką porcję pieczywa. Świeży chleb należy podzielić na porcje, szczelnie zapakować i zamrozić. Można chleb w ten sposób przechowywać nawet 3 miesiące. Rozmrażanie jest bardzo proste – można to zrobić w piekarniku, tosterze lub na blacie w temperaturze pokojowej.