Sałatka ze szparagami, truskawkami i ricottą

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI, TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ, z sosem miodowym – czyli propozycja na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców.

SKŁADNIKI (2 spore porcje):
– 1 pęczek zielonych szparagów (500g),
– 300 g truskawek,
– 1 opakowanie ricotty (250 g),
– 4 garści roszponki (80 g),
– pół małej czerwonej cebuli,
– 4 łyżki płatków migdałowych (40 g),
– opcjonalnie: świeża mięta do dekoracji.

Sos (2 porcje):
– 2 łyżki oliwy (20 g),
– 6 łyżek soku z cytryny,
– 2 łyżeczki miodu (24 g).

Wykonanie:
1. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, łodyżki ugotować w lekko osolonej wodzie lub zgrillować. Przestudzić lub przelać zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
2. Truskawki i cebulę pokroić.
3. Migdały uprażyć na suchej patelni.
4. Wymieszać składniki na sos.
5. W misce lub na talerzu ułożyć rukolę, dodać cebulę, szparagi, truskawki, serek i migdały. Można udekorować świeżą miętą. Polać sosem.

Przybliżone wartości odżywcze w 1 porcji: 475 kcal, 18 g białka, 31 g tłuszczu, 35 g węglowodanów (w tym 8 g błonnika).

Lubisz takie sałatki? Te także mogą Ci się spodobać:
Sałatka z serem halloumi i nektarynką
Sałatka z camembertem i gruszką

Sałatka z awokado, pomarańczą i mozzarellą

Podobne wpisy