Jagielnik z malinami i galaretką
SPÓD
150g suszonych daktyli
80g wiórek koksowych
MASA
200g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
200ml mleka koksowego (gęstej części)
80g erytrytolu (3 czubate łyżki) lub ksylitolu
1 łyżka oleju koksowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
woda
Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez ok godzinę. Następnie zblendować daktyle i dodać do nich wiórki kokosowe. Wyłożyć masą spód blachy (o średnicy 16cm) i włożyć do lodówki. W między czasie ugotować kaszę jaglaną (wcześniej dokładnie ją przepłukać) w proporcji 1:2 z wodą i mleczkiem koksowym. Odstawić na ok 10-15 minut do wystygnięcia. Delikatnie ciepła kaszę zblendować na jednolicie gładką masę z resztą składników. Gotową masę przełożyć na daktylowy spód i ponownie włożyć do lodówki. Rozpuścić galaretkę, a następnie dodać do niej mrożone maliny. Jak lekko stężeje wyłożyć na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na cała noc do zastygnięcia wszystkich składników.
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: @Archaniaa