Czy można podgrzewać żywność w mikrofalówce?

CZY PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI W MIKROFALÓWCE JEST BEZPIECZNE – czyli opowiadamy o kolejnych mitach związanych z żywieniem.

Stwierdzenie, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce jest szkodliwe nie ma praktycznie nic wspólnego z rzeczywistością. Nie trzeba się tego obawiać.

Warto wiedzieć, że promieniowanie mikrofalowe jest niejonizujące. Poza tym jesteśmy od niego odizolowani, ponieważ konstrukcja mikrofalówki jest szczelna i nie wypuszcza promieniowania tego na zewnątrz. Tak więc kwestie techniczne już nie powinny pozostawiać wątpliwości co do bezpieczeństwa takiego podgrzewania.

Ponadto obróbka cieplna żywności w kuchence mikrofalowej pod względem wpływu na zawartość składników odżywczych praktycznie nie różni się od innych metod obróbki termicznej.

WAŻNE jest jednak to, w jakim naczyniu podgrzewamy! Najlepiej używać w tym celu pojemników/naczyń szklanych lub ceramicznych. Nie każdy plastik nadaje się do podgrzewania! Jeśli już chcemy podgrzać jedzenie w pojemniku plastikowym, koniecznie sprawdźmy informacje od producenta czy dany pojemnik jest do tego przeznaczony – mówi o tym m.in. kod identyfikacyjny na spodzie opakowania. Numery 2 oraz 5 nadają się do podgrzewania w nich jedzenia w mikrofalówce. Jednak jeśli mamy wątpliwości – lepiej postawić na szkło lub ceramikę.

Podobne wpisy