Placuszki brzoskwiniowe

Dzień dobry! Placuszki bananowe to już klasyka, więc jeśli szukacie nowego pomysłu, to może brzoskwiniowe? Robi się je równie prosto!

Składniki:

  • – 1 brzoskwinia lub nektarynka (słodka, dojrzała),
  • – 1 jajko,
  • – 50 g skyru naturalnego,
  • – 40 g mąki orkiszowej,
  • – proszek do pieczenia,
  • – opcjonalnie 1 łyżeczka słodzika,
  • – łyżeczka oliwy lub oleju do smażenia.

Do podania: dodatkowa porcja owoców, orzechy, masło orzechowe.

Wykonanie:

1. Do pojemnika blendera wrzucić pokrojoną brzoskwinię/nektarynkę, wbić jajko, dodać jogurt, słodzik i zblendować. Wsypać mąkę i proszek i wymieszać.
2. Smażyć placuszki na tłuszczu z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem.
3. Podawać z wybranymi dodatkami (na ciepło lub na zimno).

Przybliżone wartości odżywcze (bez dodatków): 350 kcal, 20 g białka, 12 g tłuszczu, 43 g węglowodanów.

Jeśli placuszki to totalnie Twoje smaki, to pewnie spodobają Ci się też placuszki twarogowo-budyniowe z truskawkami oraz placuszki dyniowe.

Podobne wpisy