Placuszki brzoskwiniowe
Dzień dobry! Placuszki bananowe to już klasyka, więc jeśli szukacie nowego pomysłu, to może brzoskwiniowe? Robi się je równie prosto!
Składniki:
- – 1 brzoskwinia lub nektarynka (słodka, dojrzała),
- – 1 jajko,
- – 50 g skyru naturalnego,
- – 40 g mąki orkiszowej,
- – proszek do pieczenia,
- – opcjonalnie 1 łyżeczka słodzika,
- – łyżeczka oliwy lub oleju do smażenia.
Do podania: dodatkowa porcja owoców, orzechy, masło orzechowe.
Wykonanie:
1. Do pojemnika blendera wrzucić pokrojoną brzoskwinię/nektarynkę, wbić jajko, dodać jogurt, słodzik i zblendować. Wsypać mąkę i proszek i wymieszać.
2. Smażyć placuszki na tłuszczu z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem.
3. Podawać z wybranymi dodatkami (na ciepło lub na zimno).
Przybliżone wartości odżywcze (bez dodatków): 350 kcal, 20 g białka, 12 g tłuszczu, 43 g węglowodanów.
Jeśli placuszki to totalnie Twoje smaki, to pewnie spodobają Ci się też placuszki twarogowo-budyniowe z truskawkami oraz placuszki dyniowe.