Czekoladowy budyń jaglany
Ciepły deser na chłodny wieczór? Zawsze chętnie! Proponujemy więc CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY ☺️ Prosty i pyszny!
SKŁADNIKI (2 porcje):
– 80 g kaszy jaglanej,
– 350 g mleka lub napoju roślinnego,
– 2 łyżeczki kakao,
– 1 łyżeczka masła,
– szczypta soli,
– 1 banan (jeśli macie mało dojrzały, wtedy może się przydać jeszcze odrobina miodu lub słodzika),
– owoce, orzechy i gorzka czekolada do podania.
WYKONANIE:
Kaszę dokładnie wypłukać (inaczej po ugotowaniu może być gorzka). Zalać mlekiem i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać kakao, masło i szczyptę soli, wymieszać. Dorzucić kawałki banana i całość zblendować. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Przełożyć do miseczki, dodać owoce i posypać wybranymi dodatkami.