Pomysł na kanapki – klasyczny twarożek, ale z mniej klasycznymi jak dla twarożku dodatkami 😉 A efekt jest taki, że znika naprawdę szybko! 😃

Składniki (ok. 4 porcje):
– 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
– 2 ząbki czosnku,
– ok. 100 g szpinaku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– 250 g półtłustego twarogu,
– 75 g serka kanapkowego (np. Bieluch) lub jogurtu naturalnego,
– 60 g suszonych pomidorów, w oleju,
– 1 łyżka oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekany szpinak. Poddusić i wymieszać z przyprawami. Kiedy szpinak straci objętość, zestawić z ognia. Twaróg wymieszać z serkiem lub jogurtem. Dodać szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory i olej. Całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem (najlepiej podpieczonym przez chwilę w piekarniku lub na suchej patelni) i warzywami 🙂