Bardziej i mniej znane źródła kofeiny

Kawa towarzyszy na co dzień niemal każdemu z nas. Zawdzięczamy jej nie tylko pyszny smak i wspaniały aromat, ale także właściwości pobudzające, związane z zawartą w niej kofeiną.

Uśredniając, jeden kubek kawy zawiera około 80 mg kofeiny (choć jest to ilość zależna od rodzaju kawy, użytych ziaren, czy oczywiście ilości jakiej użyjemy – może się wahać od ok. 60 do nawet 140 mg w kubku). Warto w tym miejscu zaznaczyć, że maksymalne dziennie spożycie kofeiny uznawane za bezpieczne dla osoby dorosłej wynosi 400 mg (dla kobiet w ciąży – 200 mg). Najsilniejsze pobudzenie spowodowane działaniem kofeiny odczujemy około 40-60 minut po jej spożyciu. Poza kofeiną, kawa zawiera mnóstwo polifenoli, znajduje się w niej około 1000 aktywnych biologicznie substancji!

Jednak kawa nie jest jedynym źródłem kofeiny. Związek ten znajdziemy również w herbacie, kakao, napojach energetycznych czy coca-coli. Przybliżmy więc nieco niektóre z pozostałych źródeł kofeiny:

Herbata:
Często mówi się, że herbata zawiera teinę, jednak pod względem chemicznym jest to dokładnie ta sama cząsteczka co kofeina, o której mówimy w przypadku kawy. Herbata parzona przez ok. 5 minut zawiera ok. 30-45 mg kofeiny. Z kolei szklanka mocnej herbaty może zawierać jej aż 105 mg. Im dłużej parzona herbata tym bardziej pobudzające będzie mieć działanie.

Matcha:
Porcja matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty, zawiera około 68 mg kofeiny. Ze względu na obecność L-teaniny, kofeina z matchy uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu zapewnia stały przypływ koncentracji i nie powoduje nagłego spadku energii po kilku godzinach od wypicia. Działanie pobudzające jest najmocniej odczuwalne do 2 godzin po spożyciu.

• Yerba Mate :
Średnia porcja yerba mate, czyli naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego, zawiera około 75-130 mg kofeiny, zależnie od rodzaju. Zarówno kawa, jak i yerba mate zawierają antyoksydanty i korzystne dla naszego zdrowia związki. Ale dzięki teobrominie i teofilinie, które współdziałają z kofeiną, yerba daje energię i skupienie, bez odczuwania nadmiernego pobudzenia, które może towarzyszyć w przypadku picia kawy.

• Napoje energetyczne:
Puszka napoju energetycznego może zawierać 80-200 mg kofeiny, a więc łatwiej w ich przypadku o przekroczenie bezpiecznego progu 400 mg dziennie. Te napoje są prawie pozbawione tłuszczu i białka, a ich wartość energetyczna zależna jest praktycznie wyłącznie od dodanego cukru i waha się od 0 (napoje light) do 60 kcal/100ml. W porównaniu do kawy, nie przypisuje się im właściwości prozdrowotnych. Jest to najmniej preferowane źródło kofeiny. O napojach energetycznych można sporo mówić, dlatego ich temat rozwijamy w kolejnym wpisie: Co znajdziemy w napojach energetycznych?

Podobne wpisy