Omlet budyniowy z owocami i sosem orzechowym
Dziś w roli głównej maliny i borówki w formie lekkiego śniadaniowego omletu. Dla mnie taki posiłek to kwintesencja lata. Latem owoców nigdy za wiele!
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki erytrytolu/ksylitolu,
- 2 łyżki budyniu bez cukru, np. waniliowego (16 g),
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (10 g),
- 30 ml mleka,
- pół łyżeczki oliwy/oleju,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- owoce do podania, u mnie 100 g malin + 100 g borówek.
Wykonanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem odrobiny soli oraz słodzikiem na pianę (mikserem lub trzepaczką).
2. Żółtka wymieszać z budyniem, mąka i połową porcji mleka (15 g). Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
3. Oliwę rozprowadzić na patelni za pomocą pędzelka. Rozgrzać i wlać masę na omlet. Piec z obu stron na małym ogniu pod przykryciem.
4. W międzyczasie wymieszać masło orzechowe z resztą mleka aż powstanie gęsty sos.
5. Na gotowy omlet wyłożyć owoce i polać sosem orzechowym.
Przybliżone wartości odżywcze całości: 480 kcal, 22 g białka, 23 g tłuszczu, 52 g węglowodanów (w tym 11 g błonnika).