Lekka pianka ze skyrem i galaretką
Dziś podrzucamy pomysł na deser tak prosty, że prościej się chyba nie da. W sam raz jako lekki podwieczorek na ciepłe popołudnie.
Jednoporcjowa pianka ze skyrem, galaretką i owocami:
Składniki:
- 1 opakowanie skyru naturalnego,
- pół opakowania galaretki, np. truskawkowej (35 g),
- 130 ml wody,
- garść owoców jagodowych.
Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuścić w 130 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2. Skyr przełożyć do miski i stopniowo dodawać przestudzoną (płynną) galaretkę, mieszając trzepaczką lub mikserem.
3. Masę przelać do pucharka/szklanki i odstawić do lodówki.
4. Kiedy masa lekko zgęstnieje (ok. 30 minut), dodać owoce (najlepiej truskawki). Odstawić do całkowitego stężenia.
Przybliżone wartości odżywcze: 270 kcal, 24 g białka, 1 g tłuszczu, 42 g węglowodanów.
