Lekka pianka ze skyrem i galaretką

Dziś podrzucamy pomysł na deser tak prosty, że prościej się chyba nie da. W sam raz jako lekki podwieczorek na ciepłe popołudnie.

Jednoporcjowa pianka ze skyrem, galaretką i owocami:

Składniki:

  • 1 opakowanie skyru naturalnego,
  • pół opakowania galaretki, np. truskawkowej (35 g),
  • 130 ml wody,
  • garść owoców jagodowych.

Wykonanie:

1. Galaretkę rozpuścić w 130 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2. Skyr przełożyć do miski i stopniowo dodawać przestudzoną (płynną) galaretkę, mieszając trzepaczką lub mikserem.
3. Masę przelać do pucharka/szklanki i odstawić do lodówki.
4. Kiedy masa lekko zgęstnieje (ok. 30 minut), dodać owoce (najlepiej truskawki). Odstawić do całkowitego stężenia.

Przybliżone wartości odżywcze: 270 kcal, 24 g białka, 1 g tłuszczu, 42 g węglowodanów.

Podobne wpisy