Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Często staramy się Wam tutaj podrzucać pomysły na ciekawe eksperymenty kulinarne, a dziś czas na nieco bardziej tradycyjny obiad (z nutką urozmaicenia w postaci pieczonego kalafiora) – polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Kto z Was lubi takie gotowanie?
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM:
Składniki na 4 porcje:
– 2 łyżki oliwy,
– 600 g polędwicy wieprzowej,
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, opcjonalnie przyprawa do mięs,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 1 mała cebula,
– 400 g pieczarek,
– 100 g śmietany 12% tłuszczu,
– 20 g mąki, najlepiej pełnoziarnistej,
– 1 łyżeczka musztardy,
– pół pęczka natki pietruszki.
Do podania:
– 1 kalafior,
– 1 łyżka oliwy,
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona i ostra, kurkuma,
– 200 g kaszy pęczak (50 g na porcję).
Wykonanie:
1. Mięso pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, obtoczyć w przyprawach. Podsmażyć z obu stron na oliwie, dodać czosnek i zdjąć na talerz.
2. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki stracą objętość, wrzucić mięso, zalać domowym bulionem warzywnym lub wodą z dodatkiem sosu sojowego. Przykryć i dusić około 20 minut do miękkości mięsa.
3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik, a kalafior podzielić na różyczki. Oliwę wymieszać z przyprawami i w tak powstałej marynacie obtoczyć kalafiora. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
4. Kaszę ugotować.
5. W szklance wymieszać śmietanę z mąką oraz płynem z gotowania mięsa. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać musztardę oraz posiekaną natkę i zdjąć z ognia.
6. Polędwiczki w sosie pieczarkowym podawać z ugotowaną kaszą i pieczonym kalafiorem.
Przybliżone wartości odżywcze w 1 porcji: 560 kcal, 48 g białka, 19 g tłuszczu, 55 g węglowodanów (w tym 9,5 g błonnika).