Omlet z jabłkiem i masłem orzechowym

Dziś dzielimy się późnym, już bardziej jesiennym śniadaniem – może to także Wasze smaki? Zobaczcie!

OMLET Z JABŁKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:
– 1 jabłko (ok. 150 g),
– 2 jajka,
– 20 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
– 1-2 łyżeczki erytrytolu,
– cynamon,
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g),
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
– opcjonalnie do podania: cukier puder + mrożone borówki.

Wykonanie:

1. Jabłko zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki. Dodać do niego żółtka, mąkę, słodzik, cynamon, proszek i masło orzechowe. Wymieszać.
2. Rozgrzać patelnię z olejem.
3. Osobno ubić białka i dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać.
4. Wlać masę na patelnię i piec po kilka minut z obu stron pod przykryciem.
5. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem i owocami.

Przybliżone wartości odżywcze: 430 kcal, 22 g białka, 24 g tłuszczu, 32 g węglowodanów (w tym 5,7 g błonnika).

W naszych planach żywieniowych często stawiamy na sezonowość, aby produkty jakie Wam zaproponujemy były łatwo dostępne, tańsze oraz o wysokiej wartości odżywczej. Zdrowa dieta to nie muszą być wyszukane produkty – jeśli takich nie lubisz to nic nie stoi na przeszkodzie aby jeść zdrowo korzystając z naszych rodzimych sezonowych dobroci:)

Podobne wpisy