Risotto z zielonymi warzywami

Dziś podrzucamy pomysł na jednogarnkowe danie pełne warzyw. Może sprawdzi się na jutrzejszy obiad?

RISOTTO Z ZIELONYMI WARZYWAMI 

Składniki (4 porcje):
– 2 łyżki oliwy,
– 1 średnia cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– 200-250 g ryżu, najlepiej do risotto,
– opcjonalnie: lampka białego wytrawnego wina,
– domowy bulion warzywny,
– 1 brokuł,
– 1 nieduża cukinia,
– 4 garści szpinaku,
– 20 g masła,
– 60 g parmezanu,
– opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulkę i rozdrobniony czosnek.
2. Wsypujemy ryż, chwilę mieszamy i dolewamy wino.
3. Kiedy wino odparuje, zaczynamy porcjami wlewać gorący bulion. Gotujemy, często mieszając.
4. Kiedy ryż zacznie być lekko miękki, dorzucamy różyczki brokułu, kawałki cukinii i masło. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym, można dodać także łyżkę soku z cytryny.
5. Kiedy warzywa i ryż będą miękkie, dorzucamy parmezan (można zostawić część do dekoracji) oraz posiekany szpinak. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
6. Gotowe risotto podajemy posypane parmezanem i opcjonalnie posiekaną natką pietruszki.

A jeśli risotto to zdecydowanie Twoje smaki, to zobacz też ten pełen warzy przepis:

Risotto z bobem, cukinią i bazylią

Podobne wpisy