Jak zdrowiej grillować – 10 wskazówek

Dziś mamy dla Was praktyczne porady jak sprawić by wiosenno-letnie grillowanie było dla nas zdrowsze i bardziej odżywcze oraz jak zmniejszyć ryzyko przekroczenia swojego dziennego zapotrzebowania spożywając grillowane potrawy.

Ostatnio wzięłyśmy pod lupę produkty nadające się do grillowania, więc jeśli jeszcze nie widzieliście tego zestawienia to koniecznie zajrzyjcie: GRILL POD LUPĄ

A teraz lecimy ze wskazówkami!

1. POSTAW NA WARZYWA – jak w każdym posiłku, niech zajmują one połowę Twojego talerza. Nawet jeśli używasz już warzyw np. do szaszłyków, przygotuj do tego dodatkowo surówkę. Dzięki temu będziesz czuć się lżej po jedzeniu i mimo, że zjesz sporą porcję posiłku, to kalorycznie nie będzie to aż tak dużo!
Może ta surówka Ci się spodoba: SURÓWKA BROKUŁOWO-KALAFIOROWA

2. WYBIERZ CHUDSZE MIĘSO – zamiast kiełbasek, boczku czy karkówki, zdrowiej będzie wybrać chude mięso, takie jak piersi z kurczaka, indyka, polędwicę lub ryby.

3. ZWRÓĆ UWAGĘ NA SOSY – zamiast gotowych sosów na bazie majonezu możesz przygotować lekki domowy sos jogurtowo-czosnkowy, miętowy, czy tzatziki.
Pomysły na sosy do sałatek i mięs znajdziesz tu: PROSTE SOSY SAŁATKOWE

4. DOBRZE ROZPAL GRILLA – rozpocznij grillowanie w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny i pozostanie sam żar.

5. UŻYJ TACEK – skapywanie tłuszczu z mięsa skutkuje powstawaniem dymu zawierającego substancje uznawane za rakotwórcze (m.in. WWA). Tacki zapobiegną skapywaniu tłuszczu – możesz też zawinąć mięso czy ryby w folię.

6. STOSUJ MARYNATY – Mięso czy warzywa marynuj wcześniej w oleju, oliwie czy jogurcie z dodatkiem różnych ziół (np. oregano, rozmaryn, majeranek, papryka, kurkuma), ogranicz dodatek soli. W ten sposób uzyskasz aromatyczną i soczystą potrawę. Taka marynata ograniczy także powstawanie szkodliwych substancji podczas grillowania.

7. DOBRZE WYCZYŚĆ GRILL – przed każdym użyciem usuń z rusztu spalony tłuszcz!

8. ZADBAJ O PŁYNY – potrawy z grilla są często dość słone, koniecznie więc uzupełnij wodę. W ten sposób poprawisz trawienie i wchłanianie. Do dzbanka z wodą możesz dodać miętę, plastry owoców czy ogórka.

9. UWAGA NA ALKOHOL – grillowaniu często towarzyszy alkohol, znacząco zwiększając ilość przyjętych kalorii oraz obciążając organizm. O wiele lepszym wyborem będzie domowa lemoniada – przygotowana na bazie owoców z niewielką ilością słodzika.

10. ZAPLANUJ AKTYWNOŚĆ – może dodatkiem do spędzania czasu przy wspólnym grillowaniu będzie gra w badmintona lub mecz siatkówki?

Podobne wpisy