NAPOJE ROŚLINNE – to warto wiedzieć!

Kilka słów o NAPOJACH ROŚLINNYCH – to warto wiedzieć! ?

➡️ Napoje roślinne stają się coraz bardziej popularne, a ich asortyment na półkach – coraz szerszy. Poza tymi najpopularniejszymi, które pokazujemy w tabeli, można czasem spotkać również napoje z nasion konopi, komosy ryżowej, nerkowców czy orzechów laskowych, jednak są one trudno dostępne.

➡️ Roślinne zamienniki mleka przydatne będą przede wszystkim u osób na diecie roślinnej, z nietolerancją laktozy, alergią na białka mleka krowiego, lub po prostu u osób, którym nie odpowiada smak mleka krowiego.

➡️ Jakie napoje mamy do wyboru?

NAPÓJ SOJOWY – najbardziej zbliżony pod względem zawartości makroskładników do mleka krowiego i uznawany za najlepszy jego zamiennik. Co ważne, zawiera podobne do mleka ilości białka. Ma dość neutralny smak i sporo wersji smakowych.
Białko sojowe jest jednak dość częstym alergenem, więc osoby na nie uczulone powinny wybrać inny rodzaj napoju. Czasem osoby z alergią na białko mleka krowiego mogą być również wrażliwe na białko sojowe. Natomiast osoby z chorobami tarczycy powinny pamiętać o zachowaniu 3-4 godzinnego odstępu między zażyciem leku z lewotyroksyną a zjedzeniem produktów sojowych.

NAPÓJ OWSIANY – ma przyjemny smak i zawiera beta-glukany działające korzystnie na układ krążenia. Składa się jednak w znacznej większości z węglowodanów, więc korzystając z niego należy zadbać o źródło białka w posiłku. Nie będzie też najlepszym wyborem u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

NAPÓJ RYŻOWY – ma neutralny lekko słodki smak. Nie nadaje się jednak dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Nie powinny go też pić dzieci poniżej 4 roku życia ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ryżu arsenem.

NAPÓJ KOKOSOWY – ma przyjemny kokosowy smak, jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Jego wartość energetyczna pochodzi głównie z tłuszczów, są to jednak w dużej mierze nasycone kwasy tłuszczowe, których ilość w diecie powinniśmy limitować.

NAPÓJ MIGDAŁOWY – podobnie jak kokosowy jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, jednak w odróżnieniu od napoju kokosowego dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma lekko orzechowy smak.

➡️ NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ KUPUJĄC NAPÓJ ROŚLINNY?

– Skład – powinien być jak najprostszy, najlepiej bez zbędnych dodatków w postaci emulgatorów czy stabilizatorów (choć niewątpliwie wpływają one na cechy organoleptyczne produktu).
– Brak dodatku cukru – to szczególnie ważne u osób z insulinoopornością czy cukrzycą. U osób zdrowych może pojawić się niewielki dodatek cukru, oscylujący jednak w granicach ilości laktozy w mleku.
– Wzbogacanie w wapń – nie wszystkie napoje zawierają dodatek wapnia, a jest on bardzo istotny. Pamiętaj by napoje roślinne z wapniem wstrząsnąć przed wypiciem, ponieważ osadza się on na dnie. Niektóre napoje są również wzbogacane w witaminę D, B12, czy inne witaminy z grupy B.
– Ilość użytego surowca (bazy) – zależy od tego intensywność smaku. Sam smak napojów roślinnych często jednak różni się w zależności od producenta.

➡️ Podrzucamy Wam w tabeli porównanie napojów roślinnych (również w odniesieniu do mleka krowiego). Przedstawione ilości dotyczą napojów bez dodatku cukru – są one jednak zależne od producenta (dane na bazie produktów Alpro).
Korzystacie z napojów roślinnych? Który jest Waszym faworytem? ?

Podobne wpisy