Mintaj w sosie porowym z kaszą bulgur i kapustą

Piątek – dobry czas na rybę! Podczas wizyt zawsze pytam Pacjentów o preferencje żywieniowe. Bardzo często pada odpowiedź: „Lubię wszystko, ale najważniejsze żeby przygotowanie posiłków zajmowało MAŁO CZASU”. Doskonale Was rozumiem i sama często sięgam po takie szybkie przepisy, bo chłopcy nie zawsze chcą się grzecznie bawić sami.

MINTAJ W SOSIE POROWYM Z KASZĄ BULGUR I KAPUSTĄ

Składniki:
• mintaj,
• por,
• masło klarowane lub olej/oliwa,
• śmietanka 12% tłuszczu,
• kasza bulgur,
• mrożone lub świeże warzywa,
• dowolny dodatek warzywny, u mnie kapusta kiszona.

Sposób przygotowania:
Rybę przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i wrzucić pokrojonego pora. Podsmażyć. Następnie dodać rybę i krótko obsmażyć ją z dwóch stron. Po chwili dodać śmietankę, przykryć pokrywką i dusić około 5-10 min.
W tym czasie na osobnej patelni (bez dodatku tłuszczu) podsmażyć warzywa. W garnku ugotować kaszę. Podduszone warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i doprawić do smaku.

✅ PAMIĘTAJCIE ZAWSZE O DODATKU SUROWYCH WARZYW – zapewni to odpowiednią ilość błonnika w diecie, obniży indeks glikemiczny posiłku oraz zwiększy poczucie sytości.

Podobne wpisy